Sliten mamma

 

Godmorgon. Olivia vaknade precis från sin förmiddagslur som hon alltid tar efter att ha varit vaken 1,5-2 timmar på morgonen. Idag var jag tvungen att lägga mig och sova då jag med, var (är) såååå himla trött!!

Hon har haft en låååång period nu med dålig sömn och gnäll. Vissa nätter vaknar hon bara 2-3 gånger, men de allra flesta nätterna senaste 2-3 månaderna har hon vaknat typ varannan timme... kollade återigen i min app som jag har i telefonen och enligt den (den stämmer inte alltid, men ofta) är hon är inne i nån typ av fas just nu. Appen säger också perioden snart är över och då kommer hon in i en "glad" period - håller tummarna HÅRT för att det är sant!

 

Man känner sig som en så dålig mamma när ens barn aldrig är nöjd, även om jag vet att jag gör mitt bästa och det inte är mitt fel.. Det värsta är ju att jag inte har någon här (förutom Mattias) som jag kan be om hjälp. Min mamma var här i helgen och passade henne lite så att jag och Mattias kunde gå ut och äta för oss själva och det var guld värt, men det skulle vara så otroligt skönt att få sova ut en natt. Hon har slutat ta nappen också av någon anledning och vill bara ha tutten hela tiden, annars hade det kanske varit liiiiite lättare. Men men, nu ska jag inte klaga mer, var tvungen att skriva av mig lite bara haha 😊

Ska se om vi orkar ta oss ut på en promenad snart, sen kommer Mattias hem ikväll efter att ha varit borta på jobbresa i två dagar ❤️

 
Allmänt | | En kommentar |

Jordgubbs-chiasylt

 
Att chiafrön är ett riktigt superfood är det nog få som har missat vid det här laget. Chiapudding gör vi lite då och då här hemma. Det är ett perfekt naturligt tillskott för oss som är vegetarianer, eftersom de små fröna är rika på b.la protein, järn och omega 3. Igår plockade jag fram min påse ur skafferiet igen, men istället för den gamla vanliga chiapuddingen så blev det istället en chia"sylt", med norska jordgubbar som jag sparat i frysen sedan i somras. Supergott och perfekt som topping på t.ex gröt och pannkakor, för både stora och små! 

Vid servering kan man mixa sylten lite igen för att man lättare ska kunna tillgodogöra sig näringsämnena i chiafröna (jag gjorde det eftersom Olivia inte kan tugga dem). Tänk på att mixa precis innan du serverar bara eftersom fröna härsknar fort annars 😊
 
 
 

Så hur gjorde jag sylten? Superlätt! Jag bara mixade de tinade jordgubbarna med stavmixer, rörde ner chiafrön och lät stå i kylen och tjocka till sig. Sen hällde jag över i en glasburk med lock. Vet inte några exakta mått, men hade väl ca 3-4 jordgubbar och 2 msk chiafrön. Vill man kan man söta sylten med t.ex lite dadlar, agavesirap eller honung. Sylten håller sig några dagar i kylskåpet.
 

*Innehåller ad-link

Recept | | En kommentar |

Smarrig linsgryta för stora och små

 
Förra veckan gjorde jag en linsgryta/soppa som gick hem hos hela familjen inklusive Olivia :) Här kommer receptet!
 
 
Ingridienser (till 2 vuxna och 2 barnportioner):
½ zucchini
2 morötter
1 msk rapsolja
5-6 (små) potatisar
400g (en burk eller tetra) krossade tomater
4-5 dl vatten
2 dl röda linser
ca 1 tsk timjan
1 msk grönsaksbuljongpulver
Cayennepeppar, svartpeppar, paprikapulver & salt efter smak
 
Gör såhär:
Hacka zucchini och morötter i små bitar och fräs i rapsolja. Häll på krossade tomater och vatten, låt koka upp. Skär potatisen i småbitar, skölj linserna och tillsätt detta i grytan. Krydda med timjan (och ev grönsaksbuljong om den är osaltad) och låt puttra i ca 15 min eller till potatisen mjuknat. Om du ska göra barnmat, häll av lite av grytan innan du tillsätter resten av kryddorna. Mixa till önskad konsistens. Gott att servera med lite bröd och en klick creme fraiche! 
 
 
Hann tyvärr inte ta någon bild på själva linsgrytan innan vi slukat i oss allt, hehe, så här
får ni en bild från imorse vid frukostbordet istället :) 
 
 
Recept - middag | barnmat, linser | | En kommentar |
Upp