Min födelsedagstårta

 

Eftersom jag älskar choklad så fick det bli en chokladtårta på min födelsedag, och eftersom jag helst ville ha den utan vitt socker, mjölk och vetemjöl så fick jag helt enkelt baka den själv (inte mig emot) 😊 Hittade inspiration till den från två olika bloggar, här och här. Resultatet blev bra - men jag skulle ha bakat den dagen innan då den blev mycket godare efter ett dygn i kylskåpet! 

Om ni provar denna tårtan så servera den gärna med något friskt, t.ex färska bär och ev lite vispad grädde, då den blir väldigt chokladig och mastig 😊

 

 

 

Botten:

5 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjöl

1,5 dl kakao

1,5 dl kokossocker

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

1,25 dl smält kokosolja

1 burk kokosmjölk (vanlig fet, inte light)

3 ägg

2 msk honung (el agavesirap/lönnsirap för en helt vegansk kaka)

 

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Vispa ihop resterande ingredienser i en annan bunke och vänd sedan ned tillsammans med de torra. Häll smeten i en smord form (jag hade en på 18 cm i diameter) och grädda i ca 50 min eller tills kakan är torr i mitten (kolla med en sticka). Om du använder en större form så blir kakan plattare och gräddningstiden kortare. 

Låt svalna helt innan du skär kakan på längden i två delar och garnerar med frostingen (ett lager emellan och sen runt om hela kakan). 

 

Frosting:

1 blomkålshuvud (JA, du läste rätt!)

1 msk pressad citron

1,5 dl kokosolja

1/2 mogen avokado 

0,75 agavesirap (alt. Lönnsirap eller honung)

1,5 dl kakao (gärna raw och/eller ekologisk)

En nypa havssalt

 

Koka blomkålen tills den är helt mjuk och låt svalna. Lägg i mixern tillsammans med citronjuice och mixa till en puré. Tillsätt kokosolja och mixa igen tills blandningen är helt slät och blank. I med avokado och agavesirap och mixa en sista gång. Blanda till sist ner kakao och salt. Ställ in i kylen minst en timme innan du breder frostingen över kakan. Vispa eventuellt upp den lite innan. 

OBS: frostingen blir mycket godare efter några timmar när den fått stå och dra till sig lite!

 

 
 Det bästa med nyttig tårta är ju att man kan äta det både till frukost och mellis utan dåligt samvete! 
 
Recept - mellis/fika | | En kommentar |

Värmlandsbesök och hälsosam rulltårta

Hej hej! Olivia sover som en stock och jag ligger i soffan och slappar lite efter att våra gäster har åkt hem. Min mamma kom hit i föreväg igår och sov över och sen kom pappa, mormor och morfar hit idag för att gratta mig som fyller år på måndag. Supermysigt och jag fick en sån himla bra present, nämligen en massagebänk! Så nu kan jag börja göra lite behandlingar hemma 😊

Till fika bakade jag en "nyttig" rulltårta som jag sötade med

Tagatesse

istället för socker. Skulle aldrig köpa hem det själv eftersom jag inte haft några bra tidigare erfarenheter av sötningsmedel, men detta vann jag i en tävling så tänkte att jag lika gärna kunde testa det. Och vet ni vad, jag blev positivt överraskad! Ingen äcklig eftersmak eller bismak utan det smakade precis som en vanlig rulltårta. Så det kommer jag definitivt använda igen 😊 använde bara potatismjöl i rulltårtan också så den blev glutenfri och fyllningen bestod av mosade hallon + lite Tagatesse.

Nu ska vi snart sätta på andra avsnittet av Ett år med Gilmore Girls och starta lördagsmyset här hemma. Ha en fortsatt trevlig helg hörni 💜

Allmänt | | En kommentar |
Upp