Veckans vegetariska

Veckans recept blir en vegetarisk lasagne, den bästa jag gjort hittills. Hittade receptet hos SATS faktiskt, och var lite skeptisk först då det var keso i som jag inte är så förtjust i annars. Men det gör sig väldigt bra i den här maträtten. Mums!
 
 
Tomatsås:
1 gul lök
1/2 squash
1 msk rapsolja
400 g krossade tomater
Torkad basilika, oregano, salt och peppar
 
Finhacka löken och squashen och fräs i rapsolja någon minut. Tillsätt krossade tomater och smaksätt med torkad basilika, oregano, salt och peppar.
 
Ostsås:
1,5 dl riven ost
750 g naturell keso
3/4 dl pesto
 
Blanda ihop alla ingridienserna i en bunke. 
 
Till "bygget" och toppingen:
1 msk rapsolja
400 g lasagneplattor
1 dl krossade tomater
100 g körsbärstomater, skivade
1 dl riven ost
Torkad (eller färsk) basilika och oregano
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Ha lite rapsolja i botten på en ugnsform och lägg lasagneplattor i botten. Lägg på tomatsås, ostsås och lasagneplattor lagervis. Avsluta med lasagneplattor och toppa med lite krossade tomater, körsbärstomater, riven ost och örter. Låt stå i ugnen ca 20-25 min. Servera med en god sallad! 
Recept | | En kommentar |

Äppelpaj (mjölk- och glutenfri)

 
Du behöver:
2 stora äpplen
4 ägg
1/2 dl kokosolja, smält
2 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
4 msk kokossocker (+ 1 msk att strö över på slutet) * 
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel (+ 1 tsk att strö över på slutet)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skiva äpplena tunt och lägg 1/3 i botten på en smord ugnsform. Lägg alla ingredienser till smeten i en bunke och vispa ihop med elvisp. Bred hälften av smeten över äpplena, på med ett till lager äppelskivor, resten av smeten och sedan de sista äppelskivorna. Strö över lite kokossocker och kanel och grädda i ugnen ca 25 min. Servera gärna varm/ljummen med vaniljsås eller glass! 
 
 
* Kokossocker är inte kalorifattigare än vanligt socker, men har ett mycket lägre GI-värde samt innehåller näringsämnen som zink, järn, magnesium och B-vitaminer vilket gör det till ett hälsosammare alternativ. Denna kakan blir inte så väldigt söt, så vill du ha den lite sötare så öka bara lite på mängden kokossocker och kokosolja 😊
 
Recept - mellis/fika | | 2 kommentarer |

Veckans vegetariska

He he, blir visst inte så mycket andra roliga inlägg nu för tiden, det beror på lite olika saker b.la. så håller vi på och ska flytta. Sedan känner jag att jag behöver köpa en ny dator (och en riktig kamera) för att kunna blogga ordentligt, men det prioriteras inte i ekonomin just nu. Kanske senare i höst. Anyway, ett vegetariskt recept ska ni i alla fall få! Denna gången blir det en glutenfri paj med tomater broccoli och fetaost, men det bästa med detta receptet är ju att du kan byta ut fyllningen till precis det du gillar (eller har hemma i kylskåpet)!
 
 
Du behöver till degen:
3 dl havremjöl (eller fint mixade havregryn/mandelmjöl)
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g kokosolja (eller mjukt smör)
1 ägg
 
Till fyllningen:
En uppstyckad broccolibukett eller tinad fryst broccoli (spenat passar fint också)
5-6 skivade körsbärstomater
3 ägg
2 dl mjölk (jag tog havremjölk)
1 tsk dijonsenap
200 g fetaost
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg havremjöl och sesamfrön i en matberedare och tillsätt sedan fiberhusk, salt, kokosolja och ägget och mixa till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg. Ta ut pajskalet från ugnen och fyll upp den med broccoli, tomater, och smulad fetaost. Vispa ihop, ägg, mjölk, dijonsenap, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen och ställ in i mitten av ugnen ca 30-40 minuter tills pajen fått fin färg.
Allmänt | | En kommentar |
Upp