Veckans vegetariska

 
Röd tomat- och linssoppa
 
Det här är en av de första vegetariska rätterna jag lärde mig att laga, och den har blivit lagad många gånger sedan dess pga att den är så god, nyttig och enkel. Och billig! 
 
Ingredienser: 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili
en burk krossade tomater
grönsaksbuljong 2 tärningar
1 liter vatten 
2 rivna morötter
2 dl torkade röda linser
salt och peppar
 
Hacka lök, vitlök och chili. Fräs i olja ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong och vatten och låt koka upp. Skölj linserna och tillsätt dem, de rivna morötterna samt salt och peppar. Koka ca 15-20 min. Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd! 
Recept | | En kommentar |

GuldmjölkGuldmjölk, eller "golden milk" blev en hälsotrend i USA och Sverige förra året och är en varm dryck baserad på gurkmeja och ingefära, som påminner om chai latte i smaken - supergott tycker jag, som gör väldigt gott för kroppen speciellt nu i förkylningstider! 

Både gurkmeja och ingefära är antiinflammatoriska örter som b.la. boostar immunförsvaret, hjälper mot halsbränna, illamående, magbesvär och sömnproblem. Naturens egna medicin, kan man verkligen säga. 


Recept Guldmjölk

Gurkmejapasta:
0,5 dl torkad gurkmeja
0,5 dl riven färsk ingefära
1/2 tsk svartpeppar
2 dl vatten

Koka upp i en kastrull på medelvärme tills det blir en ganska tjock pasta. Häll över i en glasburk som du förvarar i kylen, pastan räcker till många koppar.

Guldmjölk:
En kopp mjölk (jag tog soyamjölk)
1 tsk gurkmejapasta
1 tsk kokosolja
1 tsk honung

Värm upp mjölken och vispa sedan ned resten av ingredienserna. Klar för att avnjutas! 
Recept | | En kommentar |
Upp