Veckans vegetariska
Aubergine- och zucchinigratäng
Den här gratängen tar en stund att göra, och är väl inte det nyttigaste man kan äta kanske då den innehåller en massa ost - men mmmmm så god den är! Orginalreceptet kommer från mittkök.expressen.se.

1 stor aubergine
1 zucchini
1 dl olivolja till grönsakerna + 1 msk olja till formen
1 gul lök
1 röd paprika
4-5 tomater
salt och peppar
1 msk torkad hackad basilika
250g mozzarella, mini eller delad i små bitar
2 dl riven parmesan
2-3 dl riven gratängost
Gratängsås:
25 g smör
1 1/2 msk mjöl (jag tar fullkornsmjöl eller dinkel)
2 msk ekologiskt grönsaksbuljongpulver (eller 1 tärning)
2 1/2 dl mjölk
(jag använder havremjölk)
Börja med såsen genom att smälta smöret och blanda i mjölet. Fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljong och mjölk under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1-3 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och skiva aubergine och zucchini. Lägg skivorna på 1-2 plåtar med bakplåtspapper. Pensla med oljan, vänd och pensla med oljan på andra sidan.
Rosta grönsakerna i mitten av ugnen så att de mjuknar och får fin färg, cirka 15 minuter (tiden beror på hur vattenrika grönsakerna är), vänd dem 1 gång under tiden.
Skala och skiva löken. Skala, dela, kärna ur och strimla paprikan. Skiva tomaterna. Fräs lök, paprika och tomater var för sig i oljan och ta upp dem på en tallrik.
Varva aubergine, zucchini, lök, paprika och tomater i 2-3 lager i en oljad ugnssäker form. Salta, peppra, strö över torkad basilika, lägg på mozzarella och strö över parmesan, gratängost, samt ringla såsen mellan lagren. Täck formen med folie och sätt den i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
Ta bort folien och sätt formen i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Garnera gärna med färska örter och servera med en frisk, god sallad!
Verkar lite halvtölig att göra men ser helt underbart god ut!! Ska prova.
/ mamma