Veckans vegetariska

Aubergine- och zucchinigratäng
 
Den här gratängen tar en stund att göra, och är väl inte det nyttigaste man kan äta kanske då den innehåller en massa ost - men mmmmm så god den är! Orginalreceptet kommer från mittkök.expressen.se.
 
 

1 stor aubergine

1 zucchini

1 dl olivolja till grönsakerna + 1 msk olja till formen
1 gul lök
 1 röd paprika
4-5 tomater 

salt och peppar

1 msk torkad hackad basilika
250g mozzarella, mini eller delad i små bitar

2 dl riven parmesan

2-3 dl riven gratängost

 
Gratängsås:
25 g smör

1 1/2 msk mjöl (jag tar fullkornsmjöl eller dinkel)
2 msk ekologiskt grönsaksbuljongpulver (eller 1 tärning)
2 1/2 dl mjölk
 (jag använder havremjölk)
 
Börja med såsen genom att smälta smöret och blanda i mjölet. Fräs under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljong och mjölk under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1-3 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och skiva aubergine och zucchini. Lägg skivorna på 1-2 plåtar med bakplåtspapper. Pensla med oljan, vänd och pensla med oljan på andra sidan.
 Rosta grönsakerna i mitten av ugnen så att de mjuknar och får fin färg, cirka 15 minuter (tiden beror på hur vattenrika grönsakerna är), vänd dem 1 gång under tiden.
 Skala och skiva löken. Skala, dela, kärna ur och strimla paprikan. Skiva tomaterna. Fräs lök, paprika och tomater var för sig i oljan och ta upp dem på en tallrik.
 Varva aubergine, zucchini, lök, paprika och tomater i 2-3 lager i en oljad ugnssäker form. Salta, peppra, strö över torkad basilika, lägg på mozzarella och strö över parmesan, gratängost, samt ringla såsen mellan lagren. Täck formen med folie och sätt den i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
 Ta bort folien och sätt formen i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
 Garnera gärna med färska örter och servera med en frisk, god sallad!
Allmänt | |
#1 - - Lena:

Verkar lite halvtölig att göra men ser helt underbart god ut!! Ska prova.
/ mamma

Upp