Superfoods

Behöver man verkligen kosttillskott, är en fråga som säkert många ställer sig. Det beror lite på hur man äter och lever förstås. Men faktum är att de flesta inte får i sig alla näringsämnen de behöver, pågrund av hur samhället ser ut idag. För det första så innehåller maten vi köper mycket mindre näring än förr, och för det andra lever vi i mer stress och mer avgaser vilket gör att våra kroppar har ett större behov av olika vitaminer och mineraler.
 
Så vad ska man välja för kosttillskott? Personligen föredrar jag tillskott som är så rena och naturliga som möjligt, och då är det bästa alternativet så kallade superfoods. Superfood är helt enkelt supermat - mat som innehåller extremt mycket näring. Till exempel alger, olika bär och frön. Mitt favoritsuperfood är algen spirulina, som innehåller det mesta man behöver - nästan alla vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Det är även väldigt proteinrikt, vilket ju gör det perfekt för vegetarianer och om man tränar. Jag brukar oftast blanda lite spirulinapulver i citronvatten eller juice och dricka som en shot på morgonen, men det finns också som tabletter om man inte klarar av smaken (det är inte speciellt gott, i alla fall inte i början men man vänjer sig).
 
 
Några andra superfoods jag gillar är:
 
Kallpressad kokosolja - en riktig "allt- i-allo- produkt" som alla borde ha hemma. Finns både med och utan kokossmak och kan användas till matlagning, bakning, som massageolja eller att smörja hud/hår/nagelband med. Antiviral och antibakteriell, innehåller bra fetter och stödjer matsmältningssystemet.
 
Maca - sägs b.la. vara stärkande för immunförsvaret, hormonbalanserande och energigivande. Finns som både pulver och kapslar. Jag brukar blanda pulvret i smoothies eller ha det i råa bakverk.
 
Skalade hampafrön - rika på protein och essentiella fettsyror. Goda att strö på yoghurten, gröten, smoothien eller salladen. Har en lite nötig smak.
 
Chiafrön - också väldigt rika på protein och bra fetter. Jag använder dem framförallt till chiapudding eller chiasylt/marmelad.
 
Gojibär - små vitaminbomber fullproppade med antioxidanter. Kan också användas som topping på yoghurt, gröt, smoothien, salladen, i bakverk eller bara äta som snacks. Smakar lite syrligt, ungefär som en blandning mellan tranbär och körsbär.
 
Raw kakao - perfekt till raw food-bakverk eller att blanda i smoothies. Rå kakao är till skillnad från vanlig kakao inte upphettad över 42 grader vilket gör att man bevarar alla vitaminer och mineraler. Innehåller heller inga tillsatser. Sägs b.la. kunna motverka depression, cancer och högt blodtryck.
 
 
Chiapudding
 
smoothies toppade med skalade hampafrön
Allmänt, Personliga reflektioner | |
#1 - - Lena:

👍👍

Upp