Dahl med hembakat naan & vitlöksyoghurt

 
"Det här var typ det godaste någonsin" sa Mattias igår när jag hade lagat detta till middag, så tänkte att jag skulle dela med mig av receptet till er. Dahl är en kyddig indisk gryta med röda linser.
Brödreceptet är superenkelt och slängs fort ihop medan grytan kokar :) Men vill man kan man såklart servrera med ris också! Eller varför inte både och.
 

Börja med vitlöksyoghurten:

3 dl naturell yoghurt
1 (liten) pressad vitlöksklyfta
Finhackad koriander, salt och peppar

Bara blanda ihop allt och låt stå i kylskåpet medan du gör resten.


Till grytan behöver du (3-4 portioner):

1 gul lök
2 (små) morötter
2 vitlöksklyftor
1-2 cm färsk ingefära
2 msk rapsolja
En näve hackad färsk koriander
Mald spiskummin, cayennepeppar, gurkmeja, salt och peppar efter smak
ca 2 tsk sambal olek
En burk krossade tomater
En burk kokosmjölk
2 dl röda linser

Finhacka lök, vitlök och ingefära. Skär morötterna i små bitar och fräs allt i rapsolja tillsammans med kryddorna och sambal olek. På med krossade tomater och kokosmjölk, låt koka upp. Skölj linserna och tillsätt dem. Låt puttra i ca en halvtimme och späd ev med lite vatten om du tycker det behövs.

 

 


Naan-brödet (4 stk):

3 1/2 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl vatten
1 dl matyoghurt
1 äggula
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 225°C och ställ in en plåt. Blanda vetemjöl, bakpulver och 1/2 av saltet i en bunke. Blanda i vatten, matyoghurt och äggula. Knåda ihop till en smidig deg. Dela degen i fyra bitar. Platta ut dem till ovala kakor. Pensla med olivolja och pressad vitlök. Strö över resten av saltet (gärna flingsalt). Lägg bröden på den varma plåten du satte i ugnen. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter.

 

Severa grytan med bröd, vitlöksyoghurt, färsk koriander och ev en limeskiva. Extra gott som middag när det regnar och åskar ute! :)

 

Recept, Recept - middag | |
#1 - - Anonym:

Verkar otroligt gott. Naan bröd är ju himmelskt!
/mamma

Upp